Easy Butter Cupcakes


Bahan-bahan ( 12 cupcakes saiz sederhana )

  • 100 g Butter
  • 100 g Tepung Naik Sendiri
  • 80 g Gula Caster
  • 2 biji telur saiz sederhana ('B')
  • 1/2 sudu teh vanila

Cara-cara

  1. Pukul butter & gula caster hingga gebu.
  2. Masukkan telur satut persatu & pukul.
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit & pukul lagi hingga kembang.
  4. Akhir sekali masukkan perisa vanila.
  5. Sediakan cup kertas dalam loyang & isikan 1/2 atau 3/4 penuh cup kertas.
  6. Bakar pada suhu 170 C (atau 180 C) bergantung pada jenis oven masing-masing, lebih kurang 12-15 minit.
  7. TIPS: Pada pertengahan masa membakar, loyang boleh dipusing / ditukar kesudukannya supaya bahagian atas cupcakes rata masaknya & tidak kelihatan hangus.
  8. Keluarkan dari oven cupcakes yg sudah masak. Apabila sudah sejuk bolehlah dihias dengan butter krim ATAU coklat cair ATAU dimakan begitu saja! Selamat mencuba : )

No comments:

Post a Comment